HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2010.05.26. 08:13 vasutaskritikus

Székely gyors - magyar hiszti

 

Túl vagyunk a harmadikon. Az előző kettő hatalmas sikere miatt idén két vonat ment Erdélybe, az egykori nagy Magyarország legkeletibb sarkába a gyimesbükki 30. számú őrházhoz.
            A cirkusz 2008-ban indult, amikor először indult vonat a korábban már majdnem lebontásra került őrházhoz, melyet azonban szerencsére megvett a helyi iskolaigazgató, és egy alapítvány segítségével szépen fel is újították. Ennek a különvonatnak a vontatója volt 64 év után az első magyar címeres mozdony mely ezeket a síneket koptatta. Ezzel sok ezer ember álma valósult meg 2008 pünkösdjén. Húúúú…
Na jó, elismerem hogy az ötlet jó, mondhatnám azt is, hogy egy régi őrház felújításának apropóján, elegánsan siratjuk az ezeréves határt, mely megszűnt létezni 1920 június 4.-én 16:32 perckor, amikor a trianoni békediktátummal szétszaggatták a Magyar Szent Korona Országait. Mivel vasútbarátok vagyunk, a kivitelezés kimondottan stílusos. Állítólag még a románoknak is tetszett a vonat amikor végigrobogott Erdélyen, pedig az egész arról szólt hogy: Hahó, mi a faszt kerestek ti itt? A kezdeményezés nekem is tetszett! Akkor még nem gondoltam, hogy ebből hagyományt akarnak csinálni. Pedig akarnak. És most már egy vasúttársaság is asszisztál a parádézáshoz, meg külön utazási irodát szerveznek, és a többi... Ekkora nagy üzlet lenne évente egyszer elvinni párszáz embert Erdélybe?
            Az egésznek azonban rossz üzenete van. Az ugyanis, hogy nekünk magyaroknak mennyire kurvára fontos a Nagy Magyarország egykori határa. Még ennyi évtized után is nosztalgiázunk utána, és nem akarjuk elfelejteni. Ami persze érthető, sőt én sem akarom elfelejteni, csak ez így ebben a formában valahogy hülyén veszi ki magát. Asszem mi is furcsán néznénk ha egyszer csak megjelenne 1500 török egy baszott nagy vonattal, és lobogtatnák a félholdas zászlót, hogy hej’ másfél évszázadig ez itt a miénk volt ám! A Nagy Magyarország már a múlté. Lehet róla olvasgatni könyvekben, történelmi filmeket nézni, egynek nincs értelme, hisztizni a sanyarú sorsunkon. Mielőtt még valaki kést nyomna a torkomhoz, had szögezzem le, nem azt mondom hogy ez jól van így. Én még 2004-ben, Románia NATO csatlakozása előtt egy nappal is azt mondtam, hogy gyerünk emberek, vegyük vissza ami a miénk, ma még nem késő! Sajnos az utóbbi évszázadokban csak idióták irányították ezt az országot, nem csoda hogy szép lassan eltűnik a semmiben. Ha már nosztalgiázunk, visszamehetnénk egészen a 14. és 15. századig, amikor Magyarország európai szinten is nagyhatalom volt, és amelynek mellesleg éppen az Oszmán Birodalom vetett véget. Csak van értelme? Nincs. Ez a hülye vonat is még párszor elmegy, aztán érdektelenségbe vész. Lehetne értelmesebb dolgokat is tenni. Például nem hagyni hogy felvásárolják az országot a zsidók, nem hagyni hogy cigányok milliói élősködjenek rajtunk és szaporodjanak mint a sáskák, vagy szétlopják az országot a korrupt politikusok. Ezek már keményebb dolgok? Pedig egyszer dönteni kell…

 

6 komment

Címkék: trianon indóház székely gyors


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr22031925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeryM41 2010.05.26. 14:47:05

Mekkora egy vicc ez a cikk. Ennyi hülyeséget belekeverni egy zarándokvonatba. Szerintem senkinek se árt hogy évente leközlekedik egy ilyen vonat. Ha azt vesszük eddig is mentek buszokkal, autókkal vagy akár gyalog a csíksomlyói búcsúra. Nem tudom miért kell ilyen baromságokat belekeverni ebbe a rendezvénybe.
Te szidod itt az Indóházat, mikor te se tudsz egy rendes cikket írni?! Mocskolódáson kívül mást nem olvasni a blogodon. Egyetértek veled néhány témában, de akkor is elég unalmas lehet az életed ha mindenben csak a rosszat keresed. Tán neked is jót tett volna kicsit ha elzarándokoltál volna...

vasutaskritikus 2010.05.26. 18:02:49

@GeryM41:
Alapvető dolgokban tévedsz. Ez nem cikk. Hanem egy naplóbejegyzés. Merthogy ez itt egy blog (jelentése: internetes napló), nem pedig online média. Az én gondolataim, ami éppen eszembe jut dolgokról, néha el is kalandoznak a gondolataim, és ennyi. Nem több. Ha majd újságíró leszek, biztos jobban fogok írni mint itt, és biztos jobban mint a többség az indóháznál. Addig is ezt itt szórakozásnak tekintem, akik meg újságba írnak, vegyék a fáradságot és tanulják meg hogy kell!

2010.05.27. 12:33:43

Szerintem meg jó kezdeményezés és legyen hagyomány belőle. Bár az árát brutálisan soknak tartom.
Pár éve, mikor mi tettünk Erdélyi kirándulást, az akkor még romos őrháznál állva majdnem elbőgtem magam. Pedig csak nyolcszázvalahány kilométerre otthonomtól álltam Romániában egy rom mellett, egy rakás tégla mellett.
Vagy: egy olyan helyen álltam amely sokáig magyar föld volt, egy olyan épület mellett amelyet egykoron magyar kezek építettek, és büszkén hirdette, hogy a magyar vasút ide is eljutott.
Ma autózva 90-el áthúzunk a bezárt mellékvonal andráskeresztes átjáróján, ide is eljutott a magyar vasút.
Én nem fogom Romániát lerohanni, de akkor az a pillanat ott megérintett. Mint a magyar nyelvű mise egy ottani templomban. Vagy egy szó a város főterén levő kopjafán: M A R A D U N K
Szóval én próbálom ezt úgy tekinteni, mint egy érdekes utazást minden évben. A gyerekekkel kimentünk megnézni a visszafelé tartó vonatot (a fiamnak amúgy is az M61-es kedvence), és legyen belőle hagyomány, hogy akinek kedve tartja, velük tarthasson a vonaton, a többiek megnézzék, fotózzák.
Ha jönnének a törökök, akár a török címeres mozdonyukkal - vonatukkal csak jöjjenek. Költsék a pénzüket nálunk, száljanak meg nálunk, nézzék meg a városainkat. Ők is a történelmünk megkerülhetetlen része, nyilván nem lerohanni akarják Magyarországot. És nekünk meg az lenne a dolgunk, hogy úgy fogadjuk őket, hogy jó hírünket vigyék haza. Szerintem aki az erdélyi vonatokon utazott, nem úgy jött haza, hogy a román emberek rossz hírét, rossz fogadtatását hangoztatta! Persze ez a pár sorom csak utópia: mi magyarok vagyunk! Ha jönnének a törökök felgyújtanánk a vonatjukat, minimum lefújnánk, a török címer helyére meg árpád sávot ragasztanánk, mert mi csak ezt tudjuk...és büszkék is lennénk minderre. Sajnos!

vasutaskritikus 2010.05.27. 18:01:26

@Matiz:
Ez is egy vélemény. De engem nem is az zavar, hogy ki-ki hogyan érez Erdélyel vagy a magyar történelemmel kapcsolatban. Az mindenkinek a magánügye, nekem is megvan a véleményem. A postban azt akartam kiemelni, hogy egy vonatos kirándulást szent zarándoklattá avanzsálni kissé túlzásnak tűnik, különösen ekkora cirkusszal. Tekintve hogy Erdély témája mindkét országnak kényes, nem biztos hogy ez elősegíti az egymás mellett élést. Mert attól függetlenül amit a postban írtam, természetesen számomra is evidens hogy határrevízió nem lesz, a legokosabb ha mindenki marad nyugton a seggén. Aztán azt is elfelejti a T. szervezőség hogy ők nyolcszázan három nap után hazajönnek, de a sokezer magyar továbbra is kint marad, a román szélsőségeseknek pedig ez a szentté avatott magyar vonat is elég hogy sértve érezzék magukat az "ő földjükön"...

vasutaskritikus 2010.05.27. 18:06:04

Bár valójában nem is a politikai vonatkozása miatt írtam az egészet (csak elkalandoztak a gondolataim), egyszerűen túlzás az, amit e vonat köré építeni akarnak.

siófoki35 2010.07.26. 18:32:59

@vasutaskritikus: Tényleg túlzás: Székely gyors könyv, dvd, esőkabát, csaoki, cukorka, műanyag vonat, miegyéb :P
süti beállítások módosítása