HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2012.08.06. 17:47 vasutaskritikus

Halbik

Év elején magam is említést tettem a Brawa újabb jócselekedetéről, mi szerint felveszik a palettájukra a Máv és a Gysev német eredetű kocsijait. Komoly várakozásaim voltak, főleg a cég jó híre és kiváló minőségű modelljei miatt, most már elmondhatom, hogy nem is csalódtam.

            A kocsik már a polcomon vannak egy pár hete, de eddig még nem nyílt alkalmam fotózni, és főleg írni. A legújabb Indóház-t olvasva azonban kedvet kaptam és még egy kis időm is volt a hétvégén, úgyhogy készítettem pár fotót! Méghozzá a korábban Sachsen és Tillig által kiadott vagonokkal együtt, egymás mellett! Sőt előkerült a makró-objektívem is (amit persze én pakoltam el úgy, hogy egy éve azt sem tudtam hol van), amit pár közeli kép elkészítésével ünnepeltem meg! Pár szó elöljáróban, először röviden: a kocsik kurva jók! Kicsit bővebben: kézbe véve a kocsikat rögtön megérti az ember, hogy a Brawa miért áll fölötte a legtöbb nagyszériás gyártónak. A Tillig és Roco modellekhez szokott átlagpolgár, szinte zavarba jön attól a részletgazdagságtól és precíz aprólékosságtól, ami ezeket a vagonokat jellemzi. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy minden részletében tökéletes makettet kapunk, ami még ráadásul üzembiztosan működik is! Első kézbevétel után, mosolyogva mondtam az asszonynak, hogy ezek tökéletes másai az igazi járműveknek. Ő erre azt felelte:” -Nem, mert nem nyílnak az ajtók!” Válaszom: „-Na és? Az igazin sem nyílnak…”

            Az eredeti kocsik állítólag mind Halberstadt-ban készültek (ha meg mégsem az sem zavar, nem kell vitatkozni hülyeségeken), majd főjavításuk után kerültek eladósorba, és vett belőle előbb a Gysev párat, majd a Máv is vagy háromszáz darabot. És mivel az eredeti neve sokaknak nem volt jó (amúgy miért is nem?), rögtön elkeresztelték Félegyházinak. Hehe. Halberstadti. Félegyházi. Érted!?! Halb… Fél… Hehe. Érted!?!?! Aham. Anyád! No mindegy. Inkább lássunk pár képet…

Fent a Brawa, lent a Tillig... Érezni a különbséget?

Halbi_oldal_1_brawa.JPG

Halbi_oldal_1_tillig.JPG

Ha esetleg nem érezni, akkor itt vannak egymás mellett:

Halbi_brawa_tillig.JPG

Gáz? Kicsit. És nem a Brawa a rossz. A futóműveket elnézve, mint tudjuk, a Tillig talán még életében nem csinált korrekt forgóvázat, csak egy-két mindenhez hasonlító valamit. Ezzel szemben a Brawa:

Halbi_forgovaz_brawa.JPG

Halbi_forgovaz_tillig.JPG

Alul is van azért különbség:

Halbi_alvaz_brawa.JPG

Halbi_alvaz_tillig.JPG

Érdekes megnézni a kocsivégeket, amelyek elvileg ugyanarról az eredetiről készültek:

Halbi_veg_brawa_tillig.JPG

És akkor lássunk pár részletet közelebbről:

Halbi_kapcsolószerk_brawa.JPG

Halbi_alvaz_szerelv_brawa_1.JPG

Halbi_alvaz_szerelv_brawa_2.JPG

Halbi_alvaz_szerelv_brawa_3.JPG

Halbi_tabla_brawa.JPG

Érdemes figyelmet fordítani az ablakok felé is! Ma ennek kéne általánosnak lenni!

Halbi_ablak_brawa.JPG

Halbi_ablak_matrica_brawa.JPG

Ezzel szemben a Tillignél be kell érjük ezzel:

Halbi_ablak_tillig.JPG

Már-már kommersznek hat, főleg a fentiek után. És nem érdekel, hogy a Tillig a gyártáskori állapotot modellezte le, a Máv és a Gysev főjavított (és ezzel az eredetihez képest átalakított) vagonokat vett, ha már átfestik a Máv színeire, vegyék a fáradságot és tegyenek be legalább más ablakokat. De ha már itt tartunk, el kell ismernem azt is, hogy a Tillig feliratozásának vonalai szebbek mint a Brawa, vékonyabbnak tűnik de mégis minden tűéles! Íme:

Halbi_felirat_tillig.JPG

Miután szóba hoztam a Gysevet, zárásul álljon itt két kép a Gyseves verziók együttállásáról. Összességében teljesen hasonló a helyzet mint az eddigieknél, az eltérések gyakorlatilag ugyanazok.

Halbi_brawa_tillig_gysev.JPG

Halbi_brawa_tillig_gysev_1.JPG

Hát nagyjából ennyi. Érdekes módon ezúttal nem hallani/olvasni a szokásos köpködéseket ami minden új modellnél most már általános. Azért valószínűleg ez sem véletlen.

1 komment

Címkék: újdonságok Brawa Halberstadti


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr724698717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

op tomi 2012.08.18. 09:37:57

Jó fotók, száz százalékig egyetértek, a Tillig-félékről még tennék annyi kiegészítést (Brawa még csak volt a kezemben, az asztalomon még nem), hogy a futásuk sem volt éppen problémamentes...