HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2012.06.22. 08:12 vasutaskritikus

Nem dohányzó

 

Idén január elsejével tovább szigorodtak a nemdohányzók védelméről szóló törvény passzusai. A lényeg, hogy sem az állomásokon és pályaudvarokon, sem a vonatokon nem lehet dohányozni. Ami nagyon helyes. Nem utálok semmit jobban, mint amikor a pofámba füstölnek jobbról-balról.

no smoking.jpg            A dohányzás kérdésének mélyebben van a gyökere, mint sem azt csak vasúti vonatkozásban lehetne tárgyalni, ezért utána olvastam pár adatnak. Magyarországon az egy főre(!) jutó fogyasztás 2200 szál cigaretta évente! Ha valakinek ez soknak tűnik, akkor mit szól ahhoz, hogy 1994 körül 2700 szál volt a fogyasztás! Azóta a csökkenés betudható a dohányáruk fogyasztói árának drasztikus emelésével, mert feltételezem hogy a bagósok nem okosodtak ennyit 18 év alatt se. A KSH adatai szerint a férfiak 37%-a, a nők 24,7%-a dohányzik napi rendszerességgel, plusz 3-4 százalék alkalmanként. A dohányzás áldásos mellékhatásainak következtében magyarországon 15 percenként pusztul meg valaki, az egész világra vetítve 6 másodpercenként! Állat mí? Minden szál cigaretta 5,5 perccel rövídíti meg a hülye ember életét, és még sok ilyen okosság van kiszámolva utána lehet nézni….  Véleményem szerint sokkal lényegesebb kérdés az a hihetetlen arrogancia amit a dohányosok többsége tanúsít, ha kedvenc hobbijukról van szó. Például: Hát mi az, hogy bárki meg akarja mondani hogy ők mikor és hol dohányozhatnak? A saját egészségükkel azt csinálnak amit csak akarnak, senkinek semmi köze hozzá! A baj csak az bunkókáim, hogy a pofátokból kifelé tóduló füstöt normális emberek arcába eregetitek! Ahhoz pedig senkinek sincs joga, hogy bárki más egészségét veszélyeztesse, akár csak ha kurva cigifüstről van is szó. Öt-hat éve lehetett amikor IC-n utazva kerekedett egy kis balhé a dohányzásból. A xx-67-es középszámú IC kocsik mindegyike úgy készült, hogy a vagon negyede-harmada egy üvegfallal le van választva, elhatárolva a dohányzó részt a nemdohányzótól. Akkoriban azonban már nem lehetett minden kocsiban bagózni, külön kocsi volt rá kijelölve. A kocsiajtókon is mintha lett volna egy nemdohányzó piktogramm, viszont az ülések mellett ugyanúgy ottmaradtak a dohányzó emblémák, ebből kerekedett a baj. Agyatlan útitárs ugyanis rágyújtott a nemdohányzó kocsi dohányzó emblémás ülésében. Végül is nem lett belőle verekedés, de kiválóan illusztrálja, hogy ezek az emberek mennyire leszarják a többi ember egészségét.no smoking_2.jpg

            Nem szoktam gyakran vonaton utazni, de időnként erőt veszek magamon, és felülök rá. Legutóbb a tokaji borvidéken akadt dolgom, és gondolván egy merészet, összekapcsoltuk a hasznosat a kellemessel, mintát vettünk a tavalyi bortermésből. Mivel a vonatok év eleje óta teljesen nemdohányzók, most már külön kocsiban sem lehet füstölni. No de ezt nem lehet ám kibírni!!! Áááhhh, kizárt dolog! Akkor meg mi marad? Na mi??? Pontosan! A budi! Egy vonatnyi dohányos baromcsorda járja a négy-öt vagon összes wc-jét, nem ritkán egymásnak adva a kilincset! Én sajnos elkövettem azt a hibát, hogy rendeltetésszerűen akartam használni a retyót, ami sikerült is, de két perc alatt annyi füstöt tüdőztem le, mintha egy hétig szivaroztam volna. Nem tudom kik voltak, nem is érdekel, de akárkik is voltatok, a kurva anyátokat! Régen minden expresszvonatokon volt vasúti rendész, most is lehetne, és ezeket a szellemi toprongyokat fejenként száz ropival megbaszva minden vonaton több milliót lehetne kaszálni! Az naponta több-tízmillió forintot jelent! Lehet kicsit számolni. A végeredmény is pozitív lenne: a bevételből évente lehet venni negyven új mozdonyt és hetven személykocsit, így vagy mindenki leszokik a dohányzásról, vagy öt év alatt ki lehet cserélni a Máv teljes járműállományát!

      

7 komment

Címkék: máv nemdohányzó


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr14599809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sín tér 2012.06.23. 08:48:58

Teljesen egyetértek a posztod mondanivalójával. Én magam hosszú ideig dohányoztam, de akkor is zavart az úgynevezett másodlagos, kifújt füst, ami bizonyítottan még egészségtelenebb mint amit közvetlen beszívnak a dohányosok. Már akkor sem értettem azokat akik képtelenek uralkodni magukon és autóban, vonaton, buszmegállóban (mikor megjön a busz, akkor gyorsan 3at-4et még beleszívnak a cigibe, hogy aztán az óverslukkot, már felszállás után, a buszban fújják mások pofájába) hódolnak gusztustalan szokásuknak. Ez valahol egy akaratgyengeséggel kevert, neveletlen prosztóság.
Mint ahogy az is, ha haragszol valakire/kikre akkor az anyjukat szidod. Ez olyan, mintha egy szóváltás után, odamennél valakinek az anyukájához és őt vágnád pofán, nem pedig a delikvenst. Ez nem a kioktatásra, hanem a lehető legnagyobb sértésre irányul, tehát te magad még alacsonyabbra süllyedsz mint akivel problémád van (nem hiszem, hogy ilyenkor bárki is azon gondolkodna el, hogy miért szidtad az anyját, hanem azon, hogy megtetted). Nem hiszem, hogy ez a módszer valamilyen eredményre vezetne, ha csak, nem egy monoklira a szemed alá.

vasutaskritikus 2012.06.25. 10:40:35

@sín tér:
Értem, hogy téged zavar a káromkodás. De valakinek az anyját szidni nem azt jelenti, hogy én az anyjára haragszom, gondolom ezt te sem feltételezted.. Az ember általában (legalábbis a legtöbb ember)(és legalábbis egy ideig) az anyjával van a legbelsőségesebb viszonyban, ezért ha valakinek az anyját becsmérelik, akkor sokkal inkább őt magát szándékozik a káromkodó a legdurvábban megalázni, tekintve hogy a kurvákat az európai (és főleg keresztény) társadalmak morális értelemben mondjuk, hogy a nők legaljának tekintik. Ezzel mintegy, a társadalomban elfoglalt helyéről mond véleményt, és egyben vérig is sérti, mindezt két szóban. Nem véletlen hogy senki sem szívesen tűri el. De ami a konkrét példát illeti, pontosan az általad is jellemzett akaratgyenge és mások felé közönyös emberekre értettem, és a kijelentésem továbbra is fenntartom.

Ms Elvira 2012.07.10. 14:24:53

@sín tér:
hát miért ne szidná...
Szidja mert ennyit tud,mert ennyit megtehet arc nélkül , meg mert istentelenül bunkó.. azért.
Én nem dohányzom de!
Tudod mit ? A te jó kúrva édes anyádat aki inkább tett volna szüzességi fogadalmat mint egy ilyen istentelen selejtet hoz a világra......

misi761 2012.07.12. 20:28:59

Egy párszor írtam már ide és általában a szerző oldalán álltam a jogos krtikái miatt.Ez a mostani írása még nálam is kiverte azt a bizonyos virtuális biztosítékot. Ugyanis vannak még jogszerű dohányosok is akik tiszteletben tartják(nem kis áron), és betartják a szabályokat, de általánosságban mindenkit lehülyézni, a halálukon viccelődni, és leanyázni egy kicsit erős általánosítás.ÚGYHOGY BASZD TELIBE AZT AZ EKCÉMÁS REPEDT SARKÚ ANYÁDAT, ÉS SZOPD KI APÁD FASZÁBÓL A VEZÉRGECIT TE MAGÁNYOS KÖCSÖG.
Az utóbbi mondat őszintén nem a stílusom de TE nem érdemelsz mást vén buzi.

vasutaskritikus 2012.07.16. 11:54:45

@Ms Elvira:
@misi761:

Stílustalan emberek vagytok. Mindketten fulladjatok meg a saját dohányfüstötöktől... Vagy valaki másétól...
Egészséges emberek és kicsi gyerekek szívják a mérget a hozzátok hasonló gyökerek miatt. Szerencsére legalább ebben az egy dologban jó irányba mennek a dolgok, és előbb-utóbb minden közterületen tilos lesz a dohányzás. Remélhetőleg lesz majd aki be is tartatja!

Adani 2012.07.18. 14:40:56

A dohányosok is emberek ,csak nem olyan sokáig, régi mondás. Ha valahol nem lehet cigizni akkor nem lehet, és akkor a budiban sem lehet. Én is egyetértek vele, hogy izmos büntetés érte. Füstérzékelő a WC-be, ami riasztásnál vészfékezi a vonatot. Mehet a bírság a bagózás miatt és megint a másik mert indokolatlanul vészfékezett. A flirteknél riogattak azzal vasutasok ,hogy ott van is füstérzékelő és vészfékez riasztásnál így ott nincs. Amúgy meg ,aki ablaktalan helyen bagózik ,ami nem kijelölt dohányzó az igen is prosztó és jogos a szidás, a liftet sem bagózza tele kulturember.
2012 óta annyi változott, hogy amit kulturember eddig se csinált (zsúfolt buszmegállóban, vonaton, táncparketten ugrálás közben jól kiégetve mindenki ruháját) az már a bunkóknak is tilos.

hajakend 2012.08.15. 14:34:39

@vasutaskritikus: Én is nagyon remélem mert már tele van a tököm a sok nyomorulttal aki a pofámba fújja a füstöt és mindenhová a rohadt csikkeket dobálja.
süti beállítások módosítása