HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2010.09.08. 17:51 vasutaskritikus

Ide lőjetek!

 

Az év legnagyobb szabású nemzetközi modultalálkozója lesz a hétvégén - Pécsen.
Akkor már miért nem Záhonyban? Az sincs sokkal messzebb… Végre egy program ami még érdekelne is, mert azért egy ilyen rendezvényt talán érdemes megnézni, ellentétben mindenféle falusi kiállításokkal ahol két Fuggerth csörgő szaladgál körbe három bhv-val. A tavaly augusztusi Északi-ban rendezett kiállítás óta egyetlen valamirevaló modellezős esemény nem volt, és nem hiszem, hogy a gazdasági válság lenne az oka. A veszprémi és szombathelyi klubok asztalai hiába szépek és hiába tudom sokáig elnézegetni őket, évek óta alig változik valami. Két három alkalommal ez még elmegy, de éveken át minden kiállításukon ugyanazt bámulni már unalmas. A most megrendezésre kerülő modulterepasztal kiállítás a Hatejamo – A technika ünnepe című rendezvény keretén belül lesz megtekinthető, mely rövidítés az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítást jelenti. „A tervek szerint közel ezerötszáz hagyományőrző segítéségével elevenítik fel a római idők és a középkor, a napóleoni hadjáratok és a második világháború összecsapásait, tankcsatával, lovas rohammal.” (Bama.hu) Vagyis a hangsúly talán nem is a vasútmodelleken van, de a hazai vasútmodellező életben így is kiemelkedő eseménynek ígérkezik. Tehát kellemes időtöltésre számíthatunk, legalábbis a programok számát, a látnivalók sokaságát, és a kiállítási terület nagyságát tekintve mindenképpen.
            Ez mind nagyon fasza, de miért pont az isten háta mögött?

 

7 komment

Címkék: kiállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr12280774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeryM41 2010.09.11. 12:30:47

Véleményem szerint elég rosszul látod a dolgokat! Ennek az országnak mindig is az volt a baja, hogy túlságosan is főváros központú, minden értelemben (közlekedés, kiállítások, stb...). Most végre van egy valamire való kiállítás vidéken és akkor rögtön a fővárosiak puffognak...
Amúgy nem csak úgy ráböktek a térképen Pécsre, hanem ha eddig nem esett volna le az Európa Kulturális Fővárosa program keretében tartják meg.

vasutaskritikus 2010.09.11. 21:09:09

@GeryM41:
Gondolod hogy újat mondtál? Már írtam erről egy posztot is Széchenyi kapcsán. Mára viszont a helyzet már kialakult, szinte minden a fővárosban van. Azzal hogy ilyen volumenű rendezvényeket az ország egyik végében rendeznek meg, nem csökkentik az ország centralizáltságát, csupán megnehezítik a modellezők kb 90%-ának a dolgát ha meg akarná nézni. Mellesleg nem fővárosi vagyok, ahogy már korábban ezt meg is írtam.
Az Európa Kultúrális Fővárosa kabaréról pedig megvan a külön véleményem, de jobb ha inkább hagyjuk, amúgy sem tartozik szorosan a tárgyhoz...

GeryM41 2010.09.12. 13:24:05

@vasutaskritikus:
Őszintén: nem értelek. Olvastam már a Széchenyis véleményedet, ott szépen leírod azt amit én is fent. Ebben egyet is értünk. Most, hogy végre vidéken tartanak egy ilyen nagy szabású kiállítást, mindjárt nem tetszik. Ezzel ellent mondasz a korábbi véleményednek...
Egyszer kibírják a bp.-iek és kifizethetik az útiköltséget Pécsre, mint én máskor kifizetem a jegyet pestig.

vasutaskritikus 2010.09.13. 14:43:49

@GeryM41:
Aligha hiszem hogy ilyesfajta programokkal, vagy bármi hasonlóval az ország infrastruktúráját meg lehetne változtatni. Adva van valami amit alapjaiban elbasztak, és most sajnos ehhez kell alkalmazkodni, akár tetszik, akár nem. Ha pedig "csakazértis" vidéken szervezkedünk, azzak kirekesztenek sok száz vagy sok ezer érdeklődőt.
A korábbi véleményem pedig nem az volt hogy mostantól mindent csak vidékre, hanem az hogy a közlekedési hálózat el van baszva. Még csak azt sem írtam, hogy ezen érdemes lenne változtatni (most már)...

op tomi 2010.09.13. 21:15:58

Én ezért szüntettem be a kiállításlátogatásokat, Veresegyházra még csak-csak elmegyek, bár nagyjából ugyanazt látom évek óta, de legalább közel van...
Amúgy hajrá, Pécs, de a Budapest környéki részen, nevezzük csak Pest megyének, meg Budapesten él az ország negyede... ez van:)

CanGuru 2010.09.24. 13:58:42

Azt kell mondjam, ebben nincsen igazad!

Igenis vidékre is kell színvonalas vasútmodell-kiállítás, ne csak mindig Budapesten legyen!

Miért mindig a vidékiek utazzanak ilyen rendezvényekre Budapestre?

Miért csak Budapesten legyen kulturális élet/minőségi vasútmodell-kiállítás? (Szerencsére előbbi már régóta egyre inkább nem így van általánosságban.)

Oké, egy vidéki rendezvényre a messzebb lakó vidékieknek is éppúgy kell utazni, mintha Budapestre jönnének.

A különbség ott van, hogy egy vidéki kiállításnál a környékbeliek számára is megadatik a lehetősége, hogy nem sok utazással minőségi kiállítást láthatnak, nem pedig egy hakni-kiállítást vagy általad is említett szintűt.

Pl. Kunsziget Pécshez képest eléggé eldugott, nehezebben is megközelíthető, de a környékbeliek közül sokan eljöttek megnézni.

Nem mellesleg egy szakmailag színvonalas vasútmodell-kiállításhoz eléggé véges számú a rendelkezésre álló modulok száma (ha most elsősorban ezzel mérjük a színvonalat), ritkán bővül "flotta" új darabbal.

Magyarul minden kiállításon kb. ugyanazt látni attól függően, hogy ki ér rá elvinni a moduljait. Csak más az összerakás sorrendje. Ezen játszani jó, mert mindig más, de látványában a résztvevőknek is ugyanaz. (Szerintem.)

segitekcsakengedd 2010.12.11. 09:52:17

Hogy nem értek a postodban foglaltakkal egyet, az enyhe kifejezés. Egyszerűen felháborít az a korlátoltság ami némely emberben -benned is- lakozik. Pesti vagyok vagy nem, ez itt most tök mindegy. Az ilyen hozzáállás miatt tartunk ott, hogy minden ebbe a csodálatos székesfővárosba koncentrálódik. Nem tud "lemenni" (már ettől a kifejezéstől is hánynom kell), akkor a picsáján marad és megnézi azt ami majd ott lesz. Van "vidéken" annyi ember akit érdekel. Nem kell mindig őket kizárni mindenből. Szted nekik nem ugyanolyan nehéz feljutni mint a kényelmes, ellustolt, pestinek le, te agytröszt?
süti beállítások módosítása