HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2011.07.25. 10:57 vasutaskritikus

Csöcs van Csöcsiang (Zhejiang)-ban

 

Hofi Géza egyik régi kabaréjában sütötte el az alábbi poént, miután egy busz a sínek elé hajtott:
-Jóska meg akarsz dögleni?
-Ja.
-Gyere busszal!
Nos, ha az agyrém nem múlik el, és tényleg kínaiak építenek nekünk fasza kínai szupervasutat, akkor csak a végét kell átírni:
-Gyere vonattal!
És ha szerencsénk van, akkor mi is közelről látunk majd olyan vonat-találkozókat, mint ami tegnap történt Vencsou (Wenzhou) város közelében egy viadukton, eddig 35 halottal és 210 sérülttel.
 
 
 
A történet is gyönyörű, a vonatba belecsapott a villám és megállt a híd közepén. Aztán jött a következő és hátulról belerohant, melynek első két kocsija aláhullott, bár a lugutóbbi híradások már négy lezuhant kocsiról szólnak. Reméljük hogy ezekből a csodavonatokból szállítanak majd nekünk is, hogy a mi utazásaink is sokkal izgalmasabbak lehessenek! :)
           Na de a viccet és cinizmust félretéve, ha a képeket jobban megnézzük, feltűnik hogy nem azonos típusú vonatok csattantak össze, az egyik egy CRH2, a másik egy CRH3, azonban ez az egy számnyi különbség nagy eltérést takar. Az előbbi egy Shinkansen E2-es, utóbbi pedig a Siemens Velarója, tehát egyik sem kínai fejlesztés, bár valószínűleg már kínában gyártódtak, hiszen mindegyikből csak az első néhány szerelvény készült Japánban illetve Németországban. De a technológia akkor is import, és mindkettő kiforrott szerkentyűnek tekinthető, vagyis nem mondhatjuk, hogy az ócska kínai koppintott vonatok most megbosszúlták magukat. Mivel nem ismerem különösebben a kínai vasutat, nem tudom hogy a vonatok mellé az irányítási rendszert honnan szedték, azt se hogy a sok eltérő gyártású nagysebességű vonatot (Alstom, Bombardier, Siemens, Kawasaki) mennyire egyszerű egy rendszerbe integrálni. Elvileg nem okozhat gondot, de hát ki tudja... Azt viszont gyanítom, hogy emberi hiba nélkül ez a találkozó nem jött volna létre, így számíthatunk pár kivégzésre is a közeljövőben. Azért ez milyen szép nem? Nálunk évente 20-30 ügyet tussolnak el (amikor nem történik baleset, de a közvetlen veszélye fennál, vagy csak éppen hogy megakadályozható volt), bezzeg a sárgáknál már egy kis hivatali vesztegetésért is golyót kaphat az ember, mint ahogy éppen Csöcsiang tartományban történt alig egy hete. Nálunk? Most hogy balhé volt nemrég, lehet hogy fontolóra veszik majd a feljelentés lehetőségét... Aranyos. No mindegy, Kínában így is maradnak még elegen... Nálunk meg szerintem már senki sem lepődik meg azon, hogy a vasutas fedezi a másik vasutast akkor is ha majdnem tömegbaleset történik, a rendőr fedezi a másik rendőrt akkor is ha ártatlanul ver félhülyére valakit, meg az orvos is fedezi a másik orvost akkor is ha a páciens véletlenül belepusztul a rossz kezelésbe. Már megszoktuk.

Szólj hozzá!

Címkék: kína baleset


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr523093985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása