HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2010.02.22. 18:15 vasutaskritikus

Vörös vagy piros?

 

Elsőre talán furcsa, de a kérdés csak látszólag értelmetlen. A piros a három alapszín egyike, a szivárvány első színe, hullámhossza 640-750nm, mely a látható tartományon belül a legnagyobb. Mint tudjuk, a szín az agy reakciója a fényre, mely pedig az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba eső része.
            No de mi a különbség a piros és a vörös között? Szinte semmi, de mégis sok minden. A vörös szó régebben a vérrel kapcsolatos dolgokat jelezte, később lett csak a piros szinonimája. Mindenesetre meglehetősen ritka hogy egy nyelvben két színnév is legyen ugyanarra a színre. Vizuálisan minimális különbség lehet csak, a piros talán világosabb, élénkebb, a vörös mélyebb árnyalatú. De ez nem szükségszerű, sok függ a tárgytól, amelyet a színnel leírunk: ceruza, labda, alma, tojás, ezek mindig pirosak, még akkor is ha az árnyalataik közt jelentős különbségek vannak. Vörösek lehetnek a komolyabb, harciasabb, vagy erotikusabb dolgok. Gyakorlatilag ugyanannak a színnek lehet más neve attól függően, hogy mit akarunk jellemezni vele. Kitűnő példa, hogy a magyar zászló felső sávja hivatalosan is piros (Magyar Köztársaság Alkotmánya 76§, első bekezdés), de ugyanaz a szín a volt Szovjetunió zászlajában már vörös.
            Hogy mindez miért is érdekes? Pár napja kedvenc fórumomon a ZsoltH0e nicknevű topictárs kezdte osztani az észt a minőségi vasútmodellezésről. Kérem szépen, szerinte a minőségi vasútmodellezés ott kezdődik hogy tisztában vagyunk az alapvető fogalmakkal, például hogy a szemafor az helyesen jelző, és a piros (jelzés) az valójában nem piros, hanem vörös. Ezen kívül gondja van még a modulszabványokkal, a játékvasutakkal, a fűrészporos szóróanyagokkal, a fórumos képbeszúrással, és mindenkivel aki nem tudja álmából felriasztva az F1-et, és az F2-őt. Gondolkodtam hogy milyen figura lehet Zsolt barátunk, első tippem az volt hogy egy nyikhaj hülyegyerek aki már másodéves a „vasutasképzőben”, és most hogy már annyi mindent tud, elérkezett az ideje hogy kioktassa a tanulatlan modellezőket. Második gondolatom az volt hogy, sokkal inkább egy öregebb ember lehet, akibe annak idején beleverték hogy pl. a jelző színe vörös, és minden csak a könyv szerint, és a szabályzat még a bibliánál is fontosabb, szóval egy igazi szemellenzős, kockafejű, vénember. Csak az ilyenek nem annyira gyakoriak a fórumokon, így az utolsó tippem, és szerintem ez állhat közel a valósághoz, hogy ZsoltH0e inkább középkorú, fontoskodó, mindent jobban tudó, és számomra valószínűleg baromi irritáló egy emberke lehet. Mondja már meg nekem valaki, hogy miért kell kioktatni egy fórumos társaságot (vagy onnan egy embert), hogy a jelző fénye márpedig vörös! A jelzése sem tilos, hanem: megállj! Milyen idióta köt bele abba, hogy valaki aki vélhetően nem vasutas, milyen szavakat használ? Érthető az hogy piros fény? Igen! Te is megértetted a mondandót, Zsolt? Igen! Csak azért kötsz bele, hogy megmutasd milyen kurva okos vagy? Igen! Még hogy a szakmai tudás hiánya…
Nagyon bízom benne, hogy senki sem engedi ezt az embert gyerekek közelébe!

3 komment

Címkék: piros index fórum


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr601781555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatumadar 2010.02.28. 00:42:21

Na most nagyon mellélőttél, remélem tisztában vagy vele. Az említett eszmecserén csak az akad fenn, aki képtelen felfogni/elfogadni a vasút alapvető igazságait. Kevés területen találkoztam eddig olyanokkal, akik a tudatlanságukkal büszkélkedtek. Hiába, az Index fórumok mindig nyújtanak valami újat.

Ui.: az, hogy te is nemtetszésednek adtál hangot, azt engedi feltételeznem, hogy te is tökhülye vagy hozzá. Akkor milyen alapon kritizálsz bárkit? Nézz magadba.

vasutaskritikus 2010.02.28. 12:52:11

@tatumadar:
A vasút alapvető igazságait? Csak a vasutasoknak és neked alapvető ez az "igazság"... Tudatlanság nem akarni elfogadni a kockafejűséget? Akkor tényleg büszke vagyok rá. Nem akarok olyan lenni mint te...

tatumadar 2010.02.28. 17:24:20

@vasutaskritikus: Psszt, csak egyre mélyebbre ásod magad. Egyébként tetszenek az írásaid, csak ez a vörös-piros nagyon mainstream-indexes-propellersapkás lett.

Lehet, hogy csak számomra, de az lenne ilyenkor a megfelelő magatartás, hogy „ma is tanultunk valami újat”-alapon örömmel halmozom a tudást, anélkül, hogy azonnal visszavágok a „nemvagyokvasutas”-beidegződéssel. Téma részemről most lezárva, ha egyszer személyesen találkoznánk – amit feltétlenül szeretnék –, majd részletesen kivesézzük.
süti beállítások módosítása