HTML

Vasutaskritikus

Nem egy kritizáló vasutas, sokkal inkább egy vasutat kritzáló emberke vagyok az internet névtelensége mögül, különös tekintettel gyermekkori betegségemre melyből azóta sem gyógyultam ki: a vasútmodellezésre!

Címkék

2010 (5) 2011 (1) 2012 (1) 5047 (1) acme (2) adó 1% (2) alapítvány (1) albert (1) álmozdonyvezető (1) atomvonat (1) Balatonfüred (1) baleset (2) békéscsaba (2) blog (1) bombariadó (1) börze (3) Brawa (1) buék (1) burma (3) bygmodell (1) caf (2) cargo (1) deák (1) déli pályaudvar (1) demonstráció (1) domonkos (1) don quijote (1) elveszett (2) emlékhely (1) epoche (1) északi (1) étkezőkocsi (2) etwg (1) európa expressz (1) e bay (1) fidesz (5) film (3) flirt (1) flottaszerződés (1) fónagy (2) fonyód (1) fotó (1) Fuggerth (1) ganz (1) ganz v48 (1) gigant (2) Gödöllő (1) gyorsvasút (1) gysev (1) gyűjtemények (1) Halberstadti (1) hamisítás (1) heris (1) hiéna (2) holokauszt (2) ic 3g (1) ic plusz (1) index fórum (13) indóház (10) kamion (1) keksz (1) kelti pu (1) kerékpár (2) keskeny nyomtáv (2) keszthely (5) kiállítás (9) kína (3) korrupció (1) korszak (1) közbeszerzés (1) legjobb (1) limit (3) loc&more (1) logó (2) magánvasút (1) mátrai erőmű (1) máv (19) mavoe (1) máv start (6) máv trakció (1) metro proto (1) modell&hobbi (2) modellkit (4) moderátor (1) morop (2) motorvonat (1) mozdonyvezető (2) mszp (1) múzeum (4) nemdohányzó (1) nmj (2) nyugdíj (1) orient-expressz (1) óvoda (1) paksinuti (1) pályázat (4) pécs (1) peronkapu (1) photoshop (2) piko (2) piros (2) Poirot (1) politika (2) quabla (7) railtop (1) rch (1) reform (1) rendőrség (3) reptér (1) részeg (1) rézgaras (1) rivarossi (1) roco (4) start klub (1) svájc (1) széchenyi (2) székely gyors (1) szendvics (1) szerzői jogok (1) szülinap (1) tablet (1) tajvan (1) temofeszt (2) tillig (1) tisztaság (1) tothgun (4) traxx (3) trianon (1) újdonságok (9) vasút&modell (3) vatera (2) vészfék (1) vezérigazgató (2) vip (1) vonalbezárás (7) webshop (1) webzin (1) x1win (1) y kocsi (2) zsidó (2) Címkefelhő

2010.03.04. 12:16 vasutaskritikus

Webshop

 

Az internet korát éljük, ma már szinte mindenkinek természetes ha valamit a neten veszünk meg, és aztán a futár házhoz szállítja az árut. A vásárlás helyszíne a virtuális bolt, vagyis webshop. Ha egy kereskedő haladni akar a korral, esetleg újabb vásárlókat kíván szerezni, a valódi bolt mellett megjelenik a neten és nyit egy ilyen webshopot. Vasútmodellek tekintetében különös létjogosultsága van (lenne) ezeknek, a piac nagysága és a vásárlók földrajzi helyzete alapján szinte a legjobb megoldás a neten való árusítás (lenne). Erre már kezdenek rájönni a kereskedők is, és évek óta vannak próbálkozások is ennek megvalósítására. Az eredmények azonban sajnos rendre kívánnivalót hagynak maguk után. De ha megszületik az elhatározás, és be is indítják a boltot, vajon miért hagyják tönkremenni?
            Miért is írom ezt? Nemrégiben Railtop Öbb modelleket kerestem a neten, és ráleltem az X1WIN nevű boltra. Egészen pofásnak tűnt, korrekt választékkal, még a keresett kocsiból is volt. Nosza, meg is rendeltem. Aztán nagy csönd… Mivel keresőből jutottam oda, nem láttam a címoldalt, ami már kissé elbizonytalanított hogy lesz-e bármi a megrendelésből. Pár napja pedig véletlenül arra vetett a jó sorsom, így beugrottam az üzletbe. A választék köszönőviszonyban sincs a webshop adataival, és bár az eladó hölgy kedves volt, ez semmiképpen sem 21. századi üzletpolitika.
Ezen tapasztalaton felbuzdulva, most sorra veszem azokat a webshopokat ahonnan modelleket rendelhetünk:
-A Modell&Hobbi shopja egészen pofásan néz ki első látásra, másodikra már látszik pár kis apróság. Például a képek egy része torz, vagy hiányzik is a kép. Ami nem éppen szarvas hiba, az már sokkal inkább hogy a shop kínálata (saját tapasztalat) nem egyezik az árukészlettel. Megrendelek valamit ami a shopban van, de valójában az már nincs is. Szar ügy.
-A Modellkit oldalán (elvi) lehetőség van modelleket rendelni, gyakorlatilag évek óta nem működik. Időnként lenyomják a drasztikus dumát valami szervertámadásról(?), amin meglepődni nem ildomos nekünk, hiszen mint tudjuk a modellkit weboldala első számú célpont minden hackernek és virtuális terroristának. Az adatbázist évek óta nem tudják helyreállítani, szerintem már nem is akarják. Ha akarnák, már régen megtehették volna, nincsen abban semmi mágia. Én magam is csináltam már 15-20 táblás adatbázisokat amatőr létemre, és nem tartott évekig. Az sem újdonság a hozzá értők számára, hogy az adatbázis bizony sérülékeny is tud lenni, ezért biztonsági mentést is kell készíteni róla időnként! Hogy ők mit is csináltak, talán sosem tudjuk meg, amit viszont kívülről látunk, az balfaszkodás a köbön!
-Vasútmodell.com talán az egyetlen működő webshop, de bevallom hogy sosem rendeltem még tőlük. A vásárlói reakciók szerint azonban megbízhatóan működő, pontos cég.
-Modell&Makett E-bolt főként makettek és makettezési segédanyagok boltja, van némi vasútmodell is, de rendezetlenül, és leginkább a játék kategóriában.
-Játékudvar, modellfutár, komolytalan…
És ennyi. Kihagytam valamit? Azon a területen ahol egy modellbolt előnybe kerülhetne a többivel szemben, (miszerint nem kell többszáz km-t utazni a vásárláshoz) mindenki töketlenkedik és bénázik. Pedig aligha hiszem hogy túlzás lenne ha azt mondanám, hogy az online kereskedelemmel akár megduplázhatnák a forgalmukat. Nekünk pedig egyszerűbb, gyorsabb, és kényelmesebb lenne a beszerzés, de sajnos erre még várni kell.
Elég lehangoló…

1 komment

Címkék: webshop x1win


A bejegyzés trackback címe:

https://vasutaskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr201808340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.03.05. 08:45:17

Lehangoló, mert tényleg 2010-et írunk.
A vasutmodell.com-ról többször rendeltem már, gyakorlatilag egy komplett terepasztalt megépíthetsz úgy, hogy csak onnan rendeled ami kell. A futárszolgálatukkal volt már probléma, de erről nem az üzlet tehet.
Kipróbáltam már az ehattons.com -ot, minden sokkal egyszerűbben ment, mint egy hazai webshop esetében.
Nem gáz? Egyszerűbb egy angliai boltban bevásárolni, úgy, hogy ki sem lépsz az ajtón, mint Budapestről rendelni bármit. (Az már a posta hülyesége, hogy néha gyorsabban itt van az angol/német holmi, mint a hazai - már ha nem lopják el.)
Van még hova fejlődni!
süti beállítások módosítása